Lot 1195, Tingkat Atas, Taman Uda Murni,
    Jalan Pengkalan Chepa, 15400 Kota Bharu, Kelantan

GAMBARAN KEROSAKAN KONKRIT

  • 0

GAMBARAN KEROSAKAN KONKRIT

Category : Uncategorized

Pengecaian dan penskalaan

Merupakan kemerosotan konkrit kepada serpihan kecil seperti kopekan kepada permukaan lepaan.tahap kemerosotan konkrit yang serius apabila kedalaman 3 hingga 4 inci dan mendedahkan besi tetulang. Ini boleh menyebabkan ketidakstabilan struktur konkrit.

 

Rekahan dan Retak

Rekahan pada permukaan yang kurang dari beberapa milimeter lebar dan dalam dikenali sebagai retak halus . rekahan yang melebihi 0.25 inci lebar akan memberi kesan kepada struktur dan akan terus merebak masuk kedalam konkrit dan mungkin keseluruhan ketebalan dinding, lantai atau lain-lain elemen struktur.

 

Peroi (‘Efflorescence’)

Merupakan bahan putih terhablur yang berkumpul di permukaan konkrit. Ianya terjadi akibat serapan air melalui liang atau retakan halus dalam konkrit.namun ia tidak merupakan masalah struktur tetapi sekiranya tidak diambil tindakan akan memberi kesan jangka panjang.

 

Hakisan

Merupakan kesan lelasan pada permukaan konkrit yang disebabkan oleh geseran agregat atau bahan keras pada permukaan konkrit. Hakisan yang teruk boleh menjejaskan kekuatan struktur.

 

Penyerpihan

Merupakan penyerpihan konkrit yang besar dan ia berlaku disebabkan oleh hentakan benda jatuh atau stress dalam konkrit yang melebihi kekuatanya.


Leave a Reply

Follow Kami