Lot 1195, Tingkat Atas, Taman Uda Murni,
    Jalan Pengkalan Chepa, 15400 Kota Bharu, Kelantan

TIPS MEMBELI TANAH LOT

  • 0

TIPS MEMBELI TANAH LOT

Category : Uncategorized

Tanah Lot Untuk Dijual

  1. GERAN TANAH

Geran tanah merupakan perkara paling utama dalam membeli tanah lot. Hal ini kerana, anda harus memastikan setiap tanah yang dipecah lot itu mempunyai geran masing. Geran individu berasingan memudahkan anda menjalankan urusan pinjaman perumahan, secara pinjaman bank atau pinjaman kerajaan (LPPSA). Sekiranya geran tanah diperolehi daripada penjual,sebaiknya lakukan carian di pejabat tanah bagi mengetahui maklumat yang berkaitan tentang tanah. Pastikan tanah bebas kaveat untuk urusan jual beli.

  1. PROSEDUR YANG SAH

Dalam urusan pembelian tanah lot ini, anda harus memastikan transaksi yang digunakan adalah mengikut perundangan iaitu melalui peguam dan dokuman bertulis. Hal ini bagi melindungi hak dan kepentingan pembeli dan penjual tersebut. Perkara yang paling penting adalah anda harus memastikan segala urusan pindah milik tersebut didaftar di pejabat tanah terdekat.

  1. SEMAK STATUS TANAH

Penyemakan status tanah ini dilakukan bagi membolehkan anda mendirikan rumah diatasnya. Status tanah mestilah ditukar kepada status bangunan terlebih dahulu bagi membolehkan urusan pinjaman dilakukan. Manakala tanah berstatus pertanian dan tanah bersaiz kecil merupakan tanah yang menjadi masalah untuk membina rumah diatasnya ini kerana urusan pinjaman tak boleh dilakukan kerana status tersebut.

  1. AMBIL TAHU

Bertanya tentang tanah daripada pelbagai sumber, antaranya penduduk yang berdekatan dengan tanah tersebut bagi mengetahui keadaan tanah sama ada ditenggelami air atau tidak. Hal ini bagi melindungi kepentingan anda sebagai pembeli supaya tidak terbeli tanah yang bermasalah.


Leave a Reply

Follow Kami